לגבי הבורר דלק FWR/AFT- שאלה מעניינת. Viff- יהיה באמת נחמד אם תשאל אותם.
בעיקרון, נושא מרכז הכובד הוא נושא מאוד משמעותי שבעולם התעופה האמיתי מקבל הרבה דגש, הן בגלל הפן הבטיחותי שבו והן מהפן התעופתי.
מצ"ב מאמר מהאתר הרשמי של החוקר הראשי בנושא מרכז כובד:
http://aiai.mot.gov.il/index.php?option=com_content&view=article&id=362:2011-09-01-05-31-59&catid=52:betihut-tisa-c&Itemid=52
בקצרה:
"מרכז כובד קדמי
ככל שמרכז הכובד קדמי יותר, כך גדלה הנטייה לחלץ את המטוס מההפרעה של מערבולת, או הזזת הגה. הזזת מרכז כובד קדימה מגדילה את היציבות. נתון זה הוא בדרך כלל טוב (במיוחד בטיסת מכשירים), אולם אפילו בתוך מעטפת מרכז הכובד, למרכז כובד קדמי ישנם מעט השפעות על הביצועים כולל: צורך בכוח נוסף של הגה הגובה - ולפיכך יותר מהירות - להרמת האף להמראה. המשמעות של גורם זה שיידרש מסלול ארוך יותר להשגת מהירות שליטה - כוח
למהירות נתונה, הטיית הגה גדולה יותר לשמירת מצב עלרוד. הטיית הגה גדולה יותר מגדילה את הגרר האווירודינאמי ומקטינה את הביצועים
במרבית משטרי הטיסה, הגדלת הכוח על הזנב כלפי מטה, כדי להתנגד לנטיית האף לרדת, גורמת להגדלת הגרר ובעקיפין, טיסה בזוית התקפה גדולה יותר למהירות נתונה. שני גורמים המקטינים יותר את הביצועים
מהירות שיוט מופחתת להספק נתון ומשקל מטוס, מאותן הסיבות
נדרש הספק מוגדל (וצריכת דלק) להשגת מהירות שיוט נתונה
צורך בתוספת הגה גובה מעלה בהצפה לנחיתה"
"מרכז כובד אחורי
ככל שמרכז הכובד זז אחורנית, יש פחות מרחק בין מרכז הכובד ומרכז העילוי והמטוס הופך פחות יציב. בצורה קיצונית נמצאים מטוסי הקרב, המתוכננים להיות בלתי יציבים לחלוטין לצורך תמרון מירבי. מטוסים אלה תלויים בשליטה מונחית מחשב ל"יצירת" יציבות לשליטה במטוס.
למרות שיציבות מופחתת מגדילה את יכולת התמרון, מרכז כובד אחורי גם הוא משפיע על גורמים אלו: נטייה להרמת אף מוקדמת בהמראה ועלרוד מוגזם כתגובה לתשומת טייס "נורמאלית" בהמראה. נטיות אלה גורמים למטוס לאפשרות סבירה להזדקר ומגדילים את הגרר המקטין את ביצועי הטיפוס ההתחלתיים
אם המטוס מופרע על ידי מערבולת, הוא לא יחזור לטיסה יציבה, אלא עשוי "לצוד את העילרוד", שיצור תשומות אקטיביות יותר של היגוי על ידי הטיס. מטוס על מרכז כובד אחורי הינו מטוס בעל עומס עבודה גבוה יותר בהטסה מדוייקת - פעול איזון בלתי יציבה
בהאטה לנחיתה, יתכן ויידרש הגה גובה להורדת אף למניעת נטייה לאף מעלה. אם מופעלות תשומות "נורמאליות" של שליטה, סביר שהמטוס יגדיל את זווית ההתקפה וינחת קצר, או יזדקר
מטוס בעל זנב כבד יצא מקיזוז בזווית התקפה נמוכה בשיוט ומהספק נתון ולכן הוא יטוס מהר יותר מאשר אותו מטוס בעל מרכז כובד קדמי"
בשורה התחתונה, בטיסה לטווח ארוך יש המון הגיון להביא את המטוס למצב של מרכז כובד אחורי כדי לחסוך בדלק. בתור טייס ססנה אני דואג להעביר את הכבודה לחלק האחורי ביותר של המטוס כדי לנסות לגנוב עוד קשר או שתיים, זה בהחלט תקף במטוסי נוסעים ואין שום סיבה שזה לא יהוה שיקול גם בתעופה הצבאית.
אני לא מכיר פונקציה בICP שמציגה את מיקום מרכז הכובד כך שאני לא יודע איך אפשר לבקר אותו בקלות במהלך הטיסה (חוץ מלעשות חישוב באוויר) אבל אני מתאר לעצמי שטייסים כן מתכננים אותו לפני הטיסה... טייס+נווט +פודים כבדים מתחת לגחון יכולים לגרום לטיסה במצב FWR למשך זמן מסוים כדי לשנות את המרכז כובד.
בכל מקרה, יהיה נחמד אם נקבל תשובה מוסמכת.