טוב לגבי המאבק בין האוויה לספיט 9.
אני רוצה לשוב ולהדגיש שבמקרה של קרב בודדים- ספיט 9 קצוץ כנף נגד אוויה (G-6 Late עם תותחי כנף ) לאוויה כמעט ואין סיכוי לשרוד בקרב זה.
הספיט פשוט מתעלה בכל אלמנט אפשרי על האוויה ומוחק כל יתרון שהיה יכול להיות לה. הספיט מגלגל יותר טוב, מהיר יותר, פונה יותר טוב ועם התותחים על הכנפיים הוא מסוגל לעשות את המספריים יותר טוב.
כמובן שצריך להבין שבמקרים כאלה מדובר גם באיכות הטייסים בשני הצדדים אבל אם מפרידים לרגע את איכויות הטייס מאיכויות המטוס מגיעים למסקנה שאין כמעט מה לעשות נגד הספיט.
אז מה כן ניתן לעשות ?
קודם כל, צריך להבין שגם בחיה"א הישראלי (לא הווירטואלי) התמודדו לא אחת מול מיס מאץ' כזה או אחר בהקשר למטוסינו ולמטוסי אויבינו . בתקופת מטוסי הפרופ דיברו הרבה על המושג "אנרגיה " (בתקופת המטוסים הסילוניים המושג הזה היה פחות משמעותי). אנחנו צריכים להבין דבר מאוד פשוט- יש רק שתי דרכים להתמודד עם הספיט כאשר אנו טסים באוויה.
1) להגיע ביתרון אנרגטי אל היריב
2) להגיע ביתרון כמותי אל היריב
אני אתייחס בעיקר לסעיף ה-2 כי הוא היותר מרכזי ועקרוני פה. לרוב, (שוב, תלוי מול מי אנו טסים) יתרון כמותי הוא יתרון שקשה מאוד למחוק אותו. אם משתמשים ביתרון זה כיאות זה יכול לבלבל את האויב ולגרום לו ליפול במהרה. ראינו המון מקרים של מטוסים "פחות טובים" שהגיעו בכמות גדולה נגד מטוסים "יותר טובים". יש לזכור שהכמות של הספיטים שהם יכולים להציב מולנו היא יותר נמוכה ואי לכך, צריך להיערך לכך בהתאם.
בקמפיין הקודם שבו טייסת 101 לקחה חלק פעיל בחיפוי האווירי הטסנו P-39 ו- La-5 (ולאחר מכן יאקים ומיגים) נגד 109 ו-190 מהסוג המתקדם. ההבדל העיקרי בין הקמפיינים הוא שלא הייתה הגבלה לצד האויב (הצד הכחול ) על מספר הפייטרים שהוא יכול להעמיד, ולכן, קרו מצבים שהתמודדנו גם מול 12 ולפעמים גם 16 פייטרים ! תחשבו לעצמכם מה זה 10 פייטרים שמתמודדים מול 14 פייטרים שמבחינה איכותית הרבה יותר טובים מהם!
טייסת 242 לקחה פיקוד על רביעיית לאבוצ'קינים ו-101 לקחה פיקוד על ה-P-39 . המבנה הזה היה צריך להוות חיפוי ל-Pe שיפציצו את האויבים . השיטה שהשתמשנו בה נקראה - Big Wing. מה שקרה שהלאבוצ'יקינים טסו בגובה של 4,000 מ' וה-P-39 טסו בגובה של 6,000 מ' ואולי יותר. המבנה של 101 בעצם היווה חיפוי למבנה חיפוי. כלומר, במידה ונכנסו על הלאבוצ'קינים אזי ה-P-39 יכלו להיכנס על האויבים בביטחה עם יתרון אנרגטי מתאים. לאחר שהאויבים נערכו לזה כמו שצריך גם הם יצרו לעצמם סוג של "כנף גדולה" ובעצם הטעו אותנו. אך הרעיון המרכזי הוא שהטקטיקה הזאת עבדה עד שהיא כבר התיישנה.
אני מאמין שאם נשתמש בטקטיקה הזאת ונשים 4 אוויות נמוכות ומעליהן 4 אוויות גבוהות, התוצאות ייראו אחרת לגמרי בקרבות אוויר. אני לא הייתי רוצה להיות הספיט שפוגש לפתע 8-10 אוויות שבאות לכיווני כמו שור זועם. הבעיה העיקרית בטקטיקה הזאת זה כיסוי יותר איטי של מרחבים על המפה (כלומר הפצצה יותר איטית- במקום שיהיו שני מבנים שתוקפים בשני מיקומים שונים, יש מבנה אחד גדול שכל פעם תוקף מקום אחר, אך מנגד זה מעמיד הרבה יותר חבר'ה לתקיפה עצמה) אך העקב אכילס השני של הטקטיקה הזאת הוא התיאום הקבוצתי המאוד אדוק שמתבצע במהלך הקרב בין שני המבנים.
שני המבנים צריכים לתקשר אחד עם השני באופן שוטף כל הזמן ולדווח אחת לשנייה על מיקומי האויבים ועל מצבו של כל מבנה.
אני מאמין שטקטיקה כזו יכולה לעבוד למשך לפחות השלוש משימות הקרובות עד שאנחנו נחשוב על טקטיקה חדשה וטובה יותר. טקטיקה כזו משלבת את שני האלמנטים שדיברתי עליהם מקודם
מעבר לכך, החבר'ה פה צריכים להתאמן כמה שיותר על האוויה ולהילחם מול הספיטים כמה שיותר. זה קשה אבל זה אפשרי. כשהספיטים בחסרון מספרי זה בהחלט לא דבר שהוא בשמיים אפילו אם אין לנו יתרון אנרגטי. (למרות שתמיד צריך לשאוף לשני הלאמנטים בו זמנית).
מעבר לכך, התקשורת והעבודה הקבוצתית צריכה להיות הרבה הרבה הרבה יותר טובה על מנת שנצליח לעשות משהו. לא ללכת למבצעי "רמבו" כדי להפיל את כל הליגיון הערבי ואשתו ולא לנסות לקחת החלטות לידיים. יש מובילים שהם מספיק חכמים כדי לקחת החלטות ולהגיד מה הכי טוב לכל מבנה ומבנה.
אני חושב שבמהלך המשימות האחרונות יכולנו לנצל את כוחנו בצורה הרבה יותר טובה מבחינה אווירית אך לא השכלנו לעשות זאת בצורה נכונה. אני מאמין שעכשיו (זה היה צריך להיות מוקדם יותר לדעתי) אנחנו צריכים לעשות את החושבים ולראות מה עושים לקראת המשימות הבאה מבחינה אווירית.
זוהי דעתי מניסיוני באוויר.
IAF.101~Maverik
[img:746acf7302]http://img78.imageshack.us/img78/4672/sig3cb1.gif[/img:746acf7302]
סמ"ט א' בטייסת 101- טייסת הקרב הראשונה
גיא יוגב- מנהל פורומים ראשי-
פריפלייט