138 חברים מחוברים
הצטרפו עכשיו
בית פורומים טייסת 110 אבירי הצפון - הטייסת נסגרה סיכום תחקיר ההזנקה של חמישי
דיון

סיכום תחקיר ההזנקה של חמישי

15 הודעות 100 צפיות לפני 19 שנים
#1 · לפני 19 שנים
אהלן.. אחרי שכולם שלחו לי את התחקור שלהם (כל הכבוד על השליחה המהירה) ישבתי, קראתי את כולם ולמדתי באופן כללי איך ראה כל אחד את הדברים.

מעבר קצר על הגיחה, למי שלא זוכר או למי שלא טס בה:

הוזנקנו לתקוף בסיס אויב בקרואטיה, היו צפויים איומים אווירים רבים וסוללת SA2.

מבנה "פורץ" 3 מטוסי חיפוי אוויר
מבנה "מטר" מבנה התקיפה

מבנה פורץ החל לקחת כיוון לבסיס, לפני מטר, וניסה לשתק את הסוללות מרחוק בעזרת טילי HARM.
שני הטילים שנורו לא פגעו והסוללה נשארה עומדת, מה שיתברר כקריטי.

פורץ זיהו זוג מיג 29 באזור המטרה, והמוביל הודיע ל"מטר" לעשות הקפות, מה שיתברר כקריטי. אחד מהמיגים הופל די במהרה, והמיג השני לקח כיוון לעומק סוללת הסאם, המוביל החליט לא להכנס לכיוון הסוללה.

לאחר מספר דקות זיהינו על הRWR את המיג, קרוב מאוד אלינו, ומאוחר מידי, אחרי שהיה ירי על יהב.

אני לקחתי על המיג והפלתי אותו, אך הטיל שלו פגע ביהב ויהב הופל והעביר את ההובלה להראל.

הודענו ל"מטר" שאנחנו לא מזהים איומים אוויריים. "פורץ" החליט להכנס ולהשמיד את ראדאר הSA2 בעזרת יעף תותחים, אני נכנסתי בגובה נמוך ומהר והשמדתי את המכ"מ.
כשחלפתי מעל הבסיס זיהתי 8 מטוסים מתכוננים להמראה ודיווחתי להראל שדיווח ל"מטר"

מטר הודיעו שהם לוקחים כיוון אל הבסיס לתקיפה, ואני והראל נכנסו ביעפי תותחים על המיגים שעל הקרקע, ביעפים השמדנו כל אחד מטוס, ופגענו קל במספר מיגים נוספים.

באחד מיעפי התותח של הראל, הראל משך מאוחר מידי והתרסק. מהשלב הזה, הבנתי שדרוש ב"מטר" יגיעו מהר לאזור וביקשתי שיזדרזו... "מטר" הודיעו שהם בדרך.

המשכתי בהקפות סביב המסלולים שאני מחכה לזהות המראה של אחד המיגים, המשכתי בהקפות במשך שלוש דקות, ואז זיהיתי מטרות על המכ"מ ולקחתי אליהן כיוון, וידאתי עם מטר שאלו הם ולקחתי כיוון חזרה למסלולים, תוך כדי הפניה שלי אני מזהה על הRWR מיג 29. הודעתי למטר ונכנסתי, תוך פחות מדקה וחצי היו סביבי שישה מטוסים באוויר, שניים הצלחתי להפיל, ושלושה מיג 29 התיישבו אחרי מטווח קרוב.

מטר זיהו אותי, אך לא נתנו ירי מחשש לפגוע בי.
לאחר כמה שניות חטפתי טיל והופלתי. לא עברה יותר מדקה ומבנה מטר הופל ע"י המיגים.

בדיעבד, הסתבר שהסיבה שהמיגים התעכבו ולא המריאו אלינו מוקדם יותר, היא שטיל הHARM שלי שהחטיא, פגע במקריות מוחלטת במסלול ההסעה ועיכב את העניינים

טעויות קריטיות שבוצעו:
א. עבודה לא טובה של מבנה פורץ עם זוג המיגים, וחלוקת מטרות לא ברורה
ב. אי הפגיעה של פורץ במכ"מ בעזרת טילי HARM
ג. מבנה מטר בחר להתרחק מהמטרות במקום לחוג במקום, ללא דיווח על כך, מה שעלה בזמן יקר מאוחר יותר, שבו היה יכול מטר לנטרל את מסלולי ההמראה ולמנוע המראת המיגים
ד. התרסקות מיותרת של הראל
ה. חוסר ערנות מצידי למיגים שהמריאו בזמן התקשורת עם מטר
ו. בעיה של מטר בזיהוי שלי מול מטרות אחרות, מה שמנע מהם לתת ירי מוקדם על המיגים

הערות עיקריות לתכנון:
יש לקבוע מראש עמדת המתנה משוערת ולהגדיר אותה על המפה.

הערות עיקריות לשיפור:
א. חלוקת מטרות ברורה יותר בזמן העסקת מטרות אוויריות
ב. יש לאפשר כניסה לטווח סוללות ישנות כדי להגיע לזיהוי של מטוס אויב מסוכן
ג. יש לבצע הקפות המתנה באזור בטוח, ולא להתרחק ללא סיבה
ד. יש ליצור תרגולת טיסה סביב שדה תעופה עם מטוסים על הקרקע. ליצור דפוס פעולה מסודר של הקפות סביב חלקו ההתחלתי של המסלול. במידה ויש זוג, יש לעבוד בצורה שתמיד אחד מכסה את המסלול ואחד מפנה לו גב לקראת סיבוב אליו
ה. יש להקפיד על דיווח פרטים בקשר בין המבנים

הערות עיקריות לשימור:
א. למרות מעט בעיות בתקשורת בין המבנים, היה שיפור משמעותי מטיסות קודמות.

סך הכל הופלו 4 מטוסי מיג באוויר, ושניים פוצצו על הקרקע.
המסלולים בבסיס האויב לא נפגעו, כל המטוסים הידידותיים הופלו, והשוגו 0 יעדי מבצע.

אשמח לשמוע תגובות על התחקיר, מקווה שלמדנו מה שצריך היה ללמוד.
#2 · לפני 19 שנים
באופן כללי קיימת אצלי תחושה של אכזבה
גם בגלל שלא יצא לי להשתתף במשימה
וגם בגלל שיעדי המשימה לא הושגו
נקווה לטוב במשימות הבאות....מה שכן
כל עניין התחקור משפר פלאים את הרמה של הטייסת
ישר כוח יותם
#3 · לפני 19 שנים
קראתי את התחקיר,כרגיל ברמה גבוהה,.......אני אישית מגבה את מוביל פורץ בהחלטה שלא להיכנס אחרי המיג השני לטווח סוללות הטילים .....אלא שפורץ היו חייבים להתמקם ולתרגל דפוסי חיפוש מכם aa ומיקום באוויר ,כך שהם "מוכנים ותופסים" את המיג שחזר .

ההארם פיספסו,וזה קורה,זה הפך את כל המשימה לקשה יותר בריבוע,ורק אילתורים של המובילים הביאו להצלחות חלקיות שנתנו פסק זמן ....יעף תותחים שהשתיק את המכמים ויעף תותחים על מיגים מחשש שימריאו.

עושה רושם שהחשש לפגוע במטוס ידיד גורם לטייסים לחשוש להיכנס לעזרה ...לא יכול להיות שמטוס מוקף 6 מיגים ולא מקבל עזרה כשייש מבנה בטווח יירוט,רק מחשש לחוסר זיהוי,לפעמים צריך גם קצת אגרסיביות .....6 מיגים באוויר???? ואביר אחד באמצע?בסוף הם חזרו והפילו אותכם כעונש.

מבנה מטר,בוקר טוב.איפה אתם.?

נורא נהנתי לקרוא ,לא הייתי עושה שום דבר יותר טוב,לא יכולתי להשתתף מסיבות טכניות.

המשיכו כך.
#4 · לפני 19 שנים
יותם, קודם כל שיהיה לנו בהצלחה עם התחקירים והכי חשוב שרק נלמד מהם, תודה על התשומת לב לכל תחקיר והסיכום שלו כאן.

כמה נקודות להאיר מנקודת המבט שלי כמוביל פורץ:

כמו במציאות שחיי הטייסים חשוב יותר מכל יעד אסטרטגי כך נהגתי כמוביל המבנה, ויעצתי לחברי ממבנה מטר לנהוג ככה.
בדיעבד חלק מההחלטות שלקחתי שהיה בהם כדי לסכן מטוס מהמבנה היו טעות:

1. יותם ביקש ממני להמשיך אחרי המיג לתוך טווח סוללת ה-SA-2 ולא נתתי לו מפני שפחדתי מירוט של SA-2. כתוצאה מזה שהוא לא נכנס עם המיג ולא הוריד אותו, אותו מיג בדיוק הוריד אותי כמה דקות מאוחר יותר. ה-SA-2 היא סוללה ישנה מאוד ואני מאמין שאם יותם היה נכנס לשם הוא לא היה מופל, ובכל זאת היה חשוב לי יותר שכולם יחזרו הביתה בשלום. לסיכום הטעות הזו, אם היה קורה לי אותו מצב שוב, הייתי מאפשר למטוס להיכנס וליירט את האויב בתוך טווח הסוללה.

2. שוב אותו מטוס "נועז"- יותם, ביקש ממני להיכנס על ה-SA-2 בתותחים ולהפיל אותו, שוב לא נתתי מאותה סיבה של חשש מהפלה. אומנם באותו רגע הייתי מרוכז בשיגור על אחד המיגים (והפלתי אותו) אבל לא חשבתי על זה שיותם יכנס נמוך כמו שצריך ואז בעצם לא יהיה סיכון. כשחשבתי על ההחלטה הזו אחרי שנפלתי פתאום חשבתי על האפשרות שהוא יכנס נמוך, ואז אין סיכוי שה-SA-2 יפגע בו. שוב כמו בפעם הקודמת אם היה קורה המצב הזה שוב כן הייתי נותן לו להיכנס ולהשמיד את המכמ הזה.

עוד מקרה שנוי במחלוקת שהיה:

בתור המוביל של מבנה פורץ, המלצתי למבנה מטר למבצע מעגלי המתנות בנקודה מסויימת שהם היו בה, כמה עשרות מיילים לפני המטרה, וזה מפני שבשטח נכחו 2 מיגים, הרגשתי שאם הם יכנסו הם יהיו בסכנה ורציתי קודם להוריד את המיגים על מנת שהשטח יהיה נקי והם יטוסו ללא סיכונים.
בפועל מבנה מטר חזר אחורה במקום (!) לעשות מעגלי המתנה בטווח של מייל או שניים מה שיצר מחדל גורלי לאחר מכן כשכן הורינו להם להיכנס למטרה כבר לקח להם כ-10 דקות להגיע- זמן מטורף!
אם היה קורה המצב הזה שוב, הפעם הייתי נוהג אותו דבר מפני שהם היו החלק המרכזי במשימה, ואם היו מפילים אותם טרם הטילו את הפצצות, לא רק "חיי אדם" היו הולכים, אלא איתם המשימה כולה ואנחנו המבנה המגן היינו נשארים להילחם מול האוייבים הרבים שנכחו באיזור.

בסה"כ הרבה מהטעויות שהיו לנו תוקנו, באמת הרגשתי שיפור בעבודת הצוות ובכלל בהכל, תמיד יש מקום לשיפור נוסף. אישית יצאתי מההזנקה הזו בתחושת פספוס ואפילו פניתי ליותם מאוחר יותר בבקשה שאחרי שנפיק לקחים נעשה את המשימה שוב, על מנת שכל אחד יוכל לתקן הטעויות שלו. עיניין פרטי שלי עם עצמי, אני לא יכול לטעות ולא לתקן לאחר מכן, אם אני עושה משהו ונכשל בו אני אתנסה בו שוב ושוב עד שאני אצליח, לכן אני מקווה לקבל בדיוק את אותו תפקיד בפעם הבאה במבצע הזה.

שבוע טוב שיהיה לכולם!

הפשרות של היום, הן הנורמות של מחר והערכים של מחרתיים.
#5 · לפני 19 שנים
לפני שכולם יורדים על ההחלטה הנוראית שלי (ואני יודע שהיא כזאת) - לא רציתי להתחיל לבצע תמרונים כאלה בגובה 500 רגל עם חימוש מלא כש40 מיילים ממני נמצא בסיס אויב מפוצץ במיגים שכבר מוכנים להמריא ובאותו הזמן אני מסביר למספר 2 איך להגדיר את המערכות להפצצה ואיך לבצע את היעף.
במקרה שלנו, הדבר הנכון לעשות הוא לקחת פניה של 75 מעלות דרומה ולאפשר חזרה מהירה וכניסה מיידית ליעף, אבל כמו שאתם רואים, לא היה לי הרבה זמן לחשוב על זה.
ח"ח על התחקיר, אבל המטרה שלו היא לראות איפה טעינו ואיך אפשר לשפר - לא להאשים אחד את השני, זה לא יעזור לנו להתקדם.

לסיכום, גם אני הרגשתי שיפור משמעותי מאוד בעבודת הצוות, ואני מקווה שהמשימות הבאות ייראו קצת אחרת.

עבודה טובה חבר'ה.

Kickbox.co.il
נדב
#6 · לפני 19 שנים
נדב אני לא מבין למה אתה רואה את התחקיר כמאשים.

אני רואה אותו כמאוד אוביקטיבי ותומך, במטרה שנשתפר ונלמד.

כדי להעלות את הטעויות וללמוד מהן אין ברירה אלאל לדבר עליהן, אבל אנחנו לא אומרים פה מי אשם ומי לא, הרי כולנו היינו יוכלים לתקפד דומה בכל טעות שננקטה במהלך המשימה
#7 · לפני 19 שנים
אבל לכל מטבע יש שני צדדים..
אתה לא יודע מה אני עשיתי ועל מה אני חשבתי בדיוק כמו שאני לא יודע מה אתה עשית ועל מה אתה חשבת.
בדיוק מהסיבה הזו לא דיברתי על הטעויות של הפורצים, כי אני לא יודע מה גרם לטעויות האלו לקרות.
שני המבנים עשו טעויות ואין סיבה שמצדיקה שימוש בשמות בתחקירים כי כל אחד מאיתנו יכל לקבל תפקיד אחר בטיסה הזו.
הדרך הכי טובה לעשות תחקיר שכזה היא להסתכל על עצמנו מגוף שלישי.

זה היה אחלה תחקיר ולמדתי ממנו הרבה, אבל גם כאן יש מקום לשיפור, ואני לא מתכוון רק אליך.
שוב, ח"ח יותם.

Kickbox.co.il
נדב
#8 · לפני 19 שנים
חח נדב... קודם כל איפה השם שלך מופיע בתחקיר?

ב. אני אספתי את כל מה ששלחו לי, משני המבנים...
ג. אני אשקול להבא לא לפרסם שמות
#10 · לפני 19 שנים

זה היה אחלה תחקיר ולמדתי ממנו הרבה, אבל גם כאן יש מקום לשיפורואני לא מתכוון רק אליך

נדב אני מבין את הכוונה, ואין לי שום בעיה עם זה, ולפני שאני אגיד את מה שיש לי להגיד אני מתנצל מראש אם היה או יהיה חלק "מאשים" בדברי.

אני לא רואה בתחקיר של יותם ובדברים שאני אמרתי האשמה. פשוט אין טעם לתחקיר אם לא נעמוד בדיוק על טעויותיו של כל אחד ואחד בטיסה, כי- חד משמעית אין אחד שלא טעה בטיסה הזו לפחות.
הרעיון של תחקיר הוא לבוא ולעמוד על הטעויות הקטנות ביותר, בלי שום האשמה, פשוט יש טעויות וצריך לתקנן- אין פה עיניין של האשמות אלה בסך הכל רצון ליצור פרפקציוניזם.

לי אין בעיה לקבל ביקורת מכל אחד על כל דבר, ההפך אני רוצה לקבל על מנת שתהיה לי את האינדיקציה הטובה ביותר, מה אני יכול לשפר או לתקן אצלי- רק כך אני אגיע למצוינות.

אם אנחנו שואפים למושלמות אנו צריכים להעיר לכל אחד ולו על הטעות הקטנה ביותר שלו, ואם הטעות היא משמעותית אז אפילו להעיף איזה צ'אפחה וירטואלית כזו 😄 .

אם נטאטא דברים ולא נוציא אותם החוצה בחיים לא נגיע למושלמות, אז אל תקח אישית- כל ביקורת היא ביקורת בונה בסופו של דבר.

הפשרות של היום, הן הנורמות של מחר והערכים של מחרתיים.
#11 · לפני 19 שנים
Yahav כתב/ה:

זה היה אחלה תחקיר ולמדתי ממנו הרבה, אבל גם כאן יש מקום לשיפורואני לא מתכוון רק אליך

נדב אני מבין את הכוונה, ואין לי שום בעיה עם זה, ולפני שאני אגיד את מה שיש לי להגיד אני מתנצל מראש אם היה או יהיה חלק "מאשים" בדברי.

אני לא רואה בתחקיר של יותם ובדברים שאני אמרתי האשמה. פשוט אין טעם לתחקיר אם לא נעמוד בדיוק על טעויותיו של כל אחד ואחד בטיסה, כי- חד משמעית אין אחד שלא טעה בטיסה הזו לפחות.
הרעיון של תחקיר הוא לבוא ולעמוד על הטעויות הקטנות ביותר, בלי שום האשמה, פשוט יש טעויות וצריך לתקנן- אין פה עיניין של האשמות אלה בסך הכל רצון ליצור פרפקציוניזם.

לי אין בעיה לקבל ביקורת מכל אחד על כל דבר, ההפך אני רוצה לקבל על מנת שתהיה לי את האינדיקציה הטובה ביותר, מה אני יכול לשפר או לתקן אצלי- רק כך אני אגיע למצוינות.

אם אנחנו שואפים למושלמות אנו צריכים להעיר לכל אחד ולו על הטעות הקטנה ביותר שלו, ואם הטעות היא משמעותית אז אפילו להעיף איזה צ'אפחה וירטואלית כזו 😄 .

אם נטאטא דברים ולא נוציא אותם החוצה בחיים לא נגיע למושלמות, אז אל תקח אישית- כל ביקורת היא ביקורת בונה בסופו של דבר.

קודם כל אני מצטער על מה שהדגשת, אני שונא שעושים לי את זה אבל היה חשוב להעביר את המסר.
הכוונה שלי הייתה שאם נסתכל על עצמנו מגוף שלישי (אני ואנחנו הופכים להוא והם) ונחליף את השמות במספרים, נהיה הרבה יותר פתוחים ויצירתיים ויהיה קל יותר ללמוד מהטעויות.
כמובן שאין לי בעיה עם ביקורת ואני אשמח לקבל כל ביקורת שהיא, אבל הייתה לי הרגשה רעה מאוד כשסיימתי לקרוא את התחקיר והתגובות, וזה לא מה שיביא אותנו למצויינות.

Kickbox.co.il
נדב
#12 · לפני 19 שנים
קודם כל .
מה שאי אפשר לספק זה שמבנה פורץ יהיה גדול יותר
3 מטוסים של פורץ כמעט ולא יצליחו לנטרל יותר מבערך 10 מיגים לא משנה מה .
צריך יותר טייסים .
שנית .
הודעתי לנדב (ואני לא מתכוון לכעוס או לשמור טינה או שישמרו לי) שכדי שנשמור על מקום קרוב . נעשה סיבובים (לא בהכרח קטנים שנתרסק) אבל המוביל החליט להיתרחק כמה שיותר . והגענו למצב של יותר מדי ורק אז עשינו חזור למטרות ...

לא לשכוח
היו לנו משימות שגם הלכו לנו טוב . לדוגמא :
הייתה משימה שהפצצנו FACTORY ו REACTOR שבוא הישמדנו את המטרות ואת כל המטרות האוויריות .
אז אנחנו בדרך .. צריך קצת סובלנות
טייס בטייסת אבירי הצפון הווירטואלית .

#13 · לפני 19 שנים
נדב,
דווקא בקטע הזה אתה טועה
אני משער שכולנו הרגשנו רע שקראנו את התחקיר
אבל זה בדיוק האפקט שלו
זה גורם לך להשתדל יותר במשימה הבאה
על מנת שהתחקיר הבא שתקרא יירצה אותך יותר ולא יאכזב אותך
לפחות כך אני חושב
#14 · לפני 19 שנים
אני רוצה לומר משהו.. אף אחד לא צריך להרגיש רע.

בקשר להחלטה של נדב....אני ואלון טסנו פעם במבנה מפציץ מסלול ... 1,אני 2 , נוצר מצב שהיינו צריכים להמתין בסביבה ,סביבה עויינת טילים ואיומים ולכן מצאתי את עצמי בגובה 0 ,עמוס דלק ופצצות ,בין הרים ובין סלעים ,מסתובב ברדיוס מינימאלי ומהירות נמוכה ועוד שומר קשר עם מספר 1 שלי......... בקיצור זה מאד קשה......ההחלטה להתרחק נבעה משיקולי זהירות ומקצוענות-ונסיון של מוביל "מטר" . הטייסים שמולנו הם לא טייסי מיג 23 ו21 במספר זהה ומתים מפחד.... זה לא יגמר 100 אפס כמו במלחמת לבנון הראשונה.

שוב ,הכל השתבש כשההארם פיספסו....יכול להיות שיריתם מגובה נמוך מדי והם היו אחרי גבעה שחטפה את הטילים במקומם [?]
#15 · לפני 19 שנים
אולי הארם פיספס, אבל זה מה שנתן לנו את היתרון שהמיגים לא המריאו בזמן ועמדו בהסעה ואיפשר ליותם ולי ליירט אותם, כל האירוע היה משתנה אם הארם כן היה פוגע, ולא בהכרח זה היה משתנה לטובה.
עדיף SA-2 עובד ומיגים שמתעכבים בהזנקה מאשר מספר רב של מיגים באויר וSA-2 מופצץ
בנוגע להחלטה של נדב, כל אחד במקרה הזה לקח החלטה שהוא חשב שהכי נכונה לאותו רגע, קשה לבוא לאדם ולנסות להעמיד אותו על הטעות שלו כשאתה לא הייתה בעמדתו בכלל ולא הרגשת את הלחץ ואת הדברים האחרים שהוא חווה שהביאו אותו לקבלת ההחלטה להתרחק מהמקום, שמנקודת הראייה שלו זה נראה הכי נכון לעשות באותו המצב.
לדעתי זה לא נכון שזאת הייתה טעות קריטית, כמו שיהב אמר, המטרה הייתה לנקות את השטח ובשום פנים ואופן שמטר לא יהיו בחזית האירוע ובכלל שיהיו מאויימים.
לכן לא נכון לחשוב שזאת דווקה הייתה הטעות הקריטית כי לסמוך על זה שמבנה מטר ינצל את המצב הפתאומי הזה וייקח כיוון מהיר למטרה בניסיון הפצצה, שאגב לא בטוח שהוא היה מצליח, מי יכול לדעת אם המיגים לא היו ממריאים לפני? לדעתי שגוי.
הטעות הקריטית יותר היא שאני התרסקתי, לדעתי אולי היינו מצליחים אני ויותם להתמודד מול המיגים שימריאו, בעזרת העזרה של מבנה מטר.
הראל הדר

סמ"ט א בטייסת אבירי הצפון

רוצים להגיב?

התחברו כדי להוסיף תגובה לדיון, או הצטרפו לדיסקורד לדיון חי.