מכיון שבדיון הקודם שנפתח אני אמרתי מה שאמרתי לגבי התחמקויות מטילים, אני רוצה בכל זאת להגיב למה שראיתי כאן. קודם כל אני לא רוצה להשמע ביקורתי אז אני אומר מראש שבהקלטות שראיתי היו התחמקויות יפות מאוד מטילי AIM-120 שדורשות בוודאי מיומנות דיי גבוהה.
אבל... כשאני דיברתי על התחמקויות מטילים, הכוונה שלי הייתה בעיקר בקטע ה"מבצעי" - בפאלקון זה אומר משימות קמפיין מלאות, וכאן לדעתי נעוץ ההבדל שמשנה את התמונה, אם מישהו היה מזכיר לי שמדובר בהתחמקויות מטילים לשם ספורט ותחרותיות ראש בראש (כמו קרבות תותחים למשל), לא הייתי ממהר להכנס לדיון ההוא. מכין שההקלטות של אזנה נראות יעילות מאוד ומקובלות על כולם, אני אתייחס אליהן בעיקר. סה"כ בשביל התנאים הנ"ל הביצוע היה מושלם, אבל יש כמה נקודות שהייתי רוצה להבהיר:
קודם כל אומר שהתחמקות מהסוג הזה של טיסה במהירות גבוהה מאוד ושבירה מטה ב G גבוה מאוד היא משהו שלא חדש לי אישית ובתנאי השיגור האלה של head-on זה כמעט תמיד יעבוד בוודאות, הבעיה היא שזה לא מבצעי, והסיבות:
1. טיסה במהירות 750 קשר היא לא משהו שגרתי, ובוודאי שלא ניתן לטוס בצורה כזו בכל זמן שאתה נמצא באמצע משימה ובמצב כזה של "ציפייה" לשיגור. במילים אחרות אם על כל מפגש שלך עם מיג-29 או SU-27 תגביר למהירות 700 קשר כדי שתוכל להתחמק מהטילים שלהם, אז אולי תצליח לשרוד, אבל לא יישאר לך דלק לחזור הבייתה ו\או לבצע את המשימה, אז לא עשינו כלום.
2. שיגורים כאלו של טילי AIM-120 אינם "אופטימליים". טווחים של 13NM או אפילו 11NM הם מחוץ ל NEZ של הטיל, אני קורא לשיגורים האלה "שיגורי סרק" כי מטרתם נועדה "להוריד ראשים" ולגרום למי שממולך לבצע מהלך הגנתי ולאו דווקא כדי לפגוע, אם תשימו לב ה AI בפאלקון כמעט תמיד משגר כך מטווחים גדולים מידי במפגשי head-on בדיוק מהסיבה הזו, כנ"ל שיגורי ה AIM-9 של אזנה מטווחים של 9NM, אין כמעט סיכוי לפגיעה עם AIM-9 בטווח כזה, כי הוא מגיע למטרה במהירות של ציפור בערך.
🙂
3. התנאים להתחמקות כזו צריכים להיות כמעט מושלמים, ז"א מהירות גבוהה (מאוד!) של המטוס המתחמק והגעת הטיל מזוית head-on, כל שינוי קל של הפרטים הנ"ל (למשל מהירות נמוכה יותר או הגעת הטיל מזוית אחרת) בוודאי ישפיעו על סיכויי ההתחמקות להצליח. לכן שוב כמו ב 1, לא כל-כך מבצעי.
במצבי לחימה הטיל בד"כ משוגר אליך בתנאים שאינם אופטימליים, יהיה זה SAM שמשוגר כשאתה עמוס פצצות ולפני שיחרור או טיל מונחה מכ"מ ששוגר אליך מרחוק בדיוק כשאתה סוגר על מטוס אוייב קרוב עם טילי חום, בתנאים מבצעיים כאלו משמעות ה NEZ באה לידי ביטוי כמעט מוחלט, עבור טילים מתקדמים מאוד, אם אתה בתוך ה NEZ במצבים כאלו, הסיכויים שלך לשרוד קטנים מאוד מאוד.
ושוב אומר שההתחמקויות בהקלטות שנראו כאן בוצעו בצורה מעולה ובשביל המצבים הנקודתיים הנ"ל, זו אכן שיטה מצויינת שדרך אגב ניתן בתנאים מסויימים להשתמש בה גם במשימות מבצעיות אבל לא בתור "שיטה" קבועה, בגלל הסיבות שהזכרתי למעלה.
באופן כללי אני אישית יותר מתעניין בטכניקות שתורמות למשימות מבצעיות. "קרבות ראש בראש" מסוג זה (כמו קרבות תותחים לדעתי) הם משהו נחמד בתור גימיק ובוודאי מוסיף עניין אבל זה לא ממש יעזור יותר מידי במצבים שבהם תיתקלו במשימות קמפיין מלאות.

Asus Z-390 Prime MB, Core i7 9700K, HyperX 2x16GB 3466MHz DDR4, GTX-1060 3GB, 1TB Crucial MX500 SSD + 1TB storage, Saitek X-55 HOTAS, TIR4 pro, Dell U2412M 24'', flying at 1920x1200