102 חברים מחוברים
הצטרפו עכשיו
בית פורומים תעופה וביטחון שאלה בנוגע לכוח העילוי
דיון

שאלה בנוגע לכוח העילוי

11 הודעות 1,987 צפיות לפני 16 שנים
#1 · לפני 16 שנים
האם ייתכן מצב שמטוס שטס אופקית יהיה בעל מהירות אנכית חיובית?
#2 · לפני 16 שנים
אני לא מומחה בעניין אבל אם הוא טס אופקית ומהירות זה וקטור אז הוקטור על ציר ה-Y לא יהיה אפס משמע אין לו מהירות אנכית?

אהה עכשיו שאני חושב על זה אולי זה ייתכן ...תלוי איך אתה מגדיר טיסה אופקית....
#3 · לפני 16 שנים
לפי ההיגיון כן... הרי יש כוח משיכה (שמושך את הגוף למטה). צריך שמשהו יתנגד (ירים את הגוף הזה למעלה) כדי לשמור על קו ישר..
אז יש 'תנועה' אנכית מסוימת אבל צריך לדאוג שהיא תהיה מספיק קטנה כדי שלא תרים את המטוס יותר מכוח המשיכה.
יהונתן חסין.

ב'הפסקת עישון'- כולם מעשנים.
ב'הפסקת אוכל'- כולם אוכלים.
ב'הפסקת שתיה'- כולם שותים.
ב'הפסקת רענון'- כולם מתרעננים.

אחר כך מתפלאים שב'הפסקת אש'- כולם יורים!
נערך לאחרונה: לפני 16 שנים
#4 · לפני 16 שנים
לדעתי השאלה שלך שגויה. אתה לא יכול לטוס אופקית עם מהירות אנכית, כי אז אתה בעצם מטפס.
אם שאלתך היא האם ניתן שהאף יהיה מאוזן באופק ובכל זאת המטוס יצבור גובה לדעתי התשובה היא לא.

לעומת זאת מטוס כן יכול לטוס עם אף על האופק, ועדיין להנמיך. כי הנמכה קשורה בכמות העילוי שאתה מייצר
ולא בזווית האף, וכח המשיכה גם כן עובד במצב זה.
#5 · לפני 16 שנים
בהגדרה,
"מטוס שטס טיסה ישרה ואופקית,במהירות קבועה" (כמובן - ללא תאוצה בשל המהירות הקבועה)
שאלות של כיתה ט'
מדמים בעצם מערכת כוחות סטטיים של וקטורים.
חלק ממקצוע שנקרא סטטיקה שהנו משעמם רצח.
דינמיקה זה יותר מורכב. יש תאוצות והרבה משתנים.
טיסה אופקית מוגדרת כטיסה אופקית לקרקע. טייס יכול לבצע פנייה חדה ועדיין להשאר במצב אופקי לקרקע. (תאוצות ותאוטות וסלט של נתונים).
ארדוף אויבי ואשיגם ולא אשוב עד כלותם אמחצם ולא יכלו קום יפלו תחת רגלי
#6 · לפני 16 שנים
אני אבהיר את השאלה:
למשל אם מטוס טס כשהאף שלו מאוזן באופק והמהירות האנכית שלו היא אפס, כלומר הוא שומר על גובה
האם כשיגביר את מהירותו האופקית, אז הוא יקבל גם מהירות אנכית חיובית, כלומר "יקבל" גובה?
הרי כוח העילוי תלוי בריבוע מהירות המטוס יחסית לאוויר, כלומר בהעלאת המהירות האופקית גדל כוח העילוי,
ולעומת זאת הכוח המתנגד לעילוי- כוח הכבידה אינו משתנה.
#7 · לפני 16 שנים
אוקי, בעיקרון חלק מהאנשים כבר נתנו את התשובה, אבל בשביל הסדר הטוב אני יתן את הכל בצורה מרוכזת.

אבל קודם קצת תיאוריה:

באו נסתכל על התמונה הבאה

יש לנו מטוס ופירוט של ארבעת הכוחות או ווקטורים שפועלים על המטוס:
1. משקל - מסה כפול קבוע הכבידה (~10).
2. דחף - הכוח שדוחף את המטוס קדימה.
3. גרר - כוח תגובה הנובע מתנועת המטוס דרך האויר או מהתנגדות מקרקע (כאשר המטוס נמצא על הקרקע).
הכוח מתגבר לפי צורת הגוף של המטוס ומהירות המעבר דרך האויר. כאשר על הקרקע הוא קשור למשקל המטוס.
4. עילוי - כוח הנובע מתנועת הכנפים (ובמידה קטנה מאוד גם גוף המטוס) דרך האויר

כיוון המטוס הסופי הוא תמיד (!) סיכום סה"כ הכוחות והכיוונים שלהם.

* על מנת שמטוס יוכל להתקדם קדימה הוא צריך לייצר מספיק כוח על מנת להתגבר על התנגדות הגלגלים שנוגעים בקרקע.
* על מנת שמטוס ימריא כוח העילוי צריך להיות גדול ממשקל המטוס.

ולכן התשובה לשאלה שלך היא - כן.
אפשר לטוס כאשר האף בדיוק אופקי והמטוס יעלה בגובה.
מרגישים את זה יפה במהירויות מעל 400קמ"ש - צריך לקזז כלפי מטה על מנת להמשיך לטוס ישר ולא לטפס
watch your six, i'm behind you
#8 · לפני 16 שנים
תודה על התשובה. יש לי עוד שאלה:
איך מטוס יכול לטוס הפוך? הרי במצב כזה כיוון כוח העילוי מתהפך.
#9 · לפני 16 שנים
אתה צריך לזכור את זוית ההתקפה.
כנף המטוס מייצרת X עילוי בגלל צורת הפרופיל ובמהירות מסויימת (Y) היא תיתן לך בדיוק מספיק עילוי כדי להחזיק את עצמך עם אף על האופק בלי צבירה ואיבוד גובה. כלומר זוית התקפה 0.
תאיץ מעל המהירות הזו ותמצא את עצמך מייצר יותר עילוי ממה שצריך והמטוס מתחיל לטפס, במקרה זה אתה מוריד את האף לזוית התקפה שלילית.

זוית ההתקפה עצמה מייצרת כוח עילוי בשל הזוית לרוח - אתה בטח מכיר את זה מלהוציא את היד מחוץ לחלון כשהרכב בנסיעה.

כאשר הזוית היא חיובית, האויר מוטה כלפי מטה ונוצר עילוי.
כאשר הזוית היא שלילית, האויר "נזרק" כלפי מעלה ונוצר כוח עילוי שלילי (שדוחף כלפי מטה).

כלומר שאתה יוצר זוית התקפה שלילית בטיסה מהירה אתה למעשה יוצר כוח עילוי שלילי שיסתור את כוח העילוי שמתקבל מפרופיל הכנף.

כאשר טסים הפוך ע"מ לשמור על גובה טיסה יש להחזיק את האף מעל האופק ולטוס למעשה בזוית התקפה שלילית (רק שהכוח דוחף אותך כלפי מעלה - כי אתה הפוך).

יש מבין? או שהצלחתי לסבך את שנינו? 🙂
אם נדמה לכם שאני ציני/סרקסטי ו/או בעל חוש הומור מעוות - לא טעיתם!
#10 · לפני 16 שנים
כיוון כוח העילוי אינו תמיד מאונך לכנף?
אם כן אז בטיסה הפוכה בזווית התקפה שלילית כוח העילוי מופנה באלכסון לכיוון שהוא בין הקרקע לאופק,
כלומר הכוח היחיד שפועל כלפי מעלה ושומר על גובה המטוס הוא וקטור הY של כוח דחף המנוע.
#11 · לפני 16 שנים
אני ממליץ לך להסתכל במדריך "עקרונות הטיסה" במדריכי IL2 באתר, יש שם את השאלה שלך בצורה מוסברת.

רוצים להגיב?

התחברו כדי להוסיף תגובה לדיון, או הצטרפו לדיסקורד לדיון חי.