·
לפני 16 שנים
חצי שמנייה קובנית (Half Cuban Eight) :
מהלך התמרון-
1. משיכת הגה גובה בצורה אחידה עד לקבלת 5/8 (חמש שמיניות) לופ. שימו לב - דרושה דחיפה קטנה על הדאון כדי לשמור צלילה הפוכה ב45 מעלות לקרקע.
2. צלילה הפוכה בזוית 45 מעלות.
3. חצי גלגול לשמירת המשך צלילה רגילה.
4. ביצוע שמינית לופ (או עד קבלת טיסה ישרה ואופקית) .
טעויות נפוצות-
1. הרדיוס של הלופ לא אחיד.
2. המטוס לא נמצא בזוית של 45 מעלות לקרקע בעת היצאה מהלופ
3. שינוי בכיוון (עקב כניסה לתמרון בטיסה שהיא לא ישרה ואופקית לחלוטין) במהלך הלופ.
דגשים חשובים-
1. בכניסה לתרגיל הכנפיים חייבות להיות מיושרות בדיוק.
2. כניסה לתרגיל במצב מקביל למסלול (עוזר במהלך התרגיל כדי לראות שאין סטייה בלופ)
3. בכניסה וביציאה מהתמרון - אותו גובה.
-------------------------------------------------------------------------------------------
פניית אלמילן (Immelmann Turn):
מהלך התמרון-
1. כניסה בטיסה ישרה ואופקית - כן, שוב ושוב ! אם הכניסה לתרגיל לא תיהיה בדיוק בטיסה ישרה ואופקית "פרפקט" אז כל התרגיל הלך לפח.
2. שוב, כניסה לתרגיל עם כנפיים לא מאוזנות היא טעות חמורה. אבל גם נכנסת לתרגיל כשהכנפיים היו מאוזנות - יכול לקרות מצב שבגלל רוח צד תצטרך לתקן . במקרה כזה מתקנים רק (!) עם הגה כיוון.
3. משיכת הגה גובה בצורה אחידה לקבלת חצי לופ.
4. בדיוק בסיום חצי בלופ - משיכת חצי רול ליישור המטוס, לישרה ואופקית שוב. בכיוון ההפוך בדיוק לכיוון הכניסה לתמרון.
טעויות נפוצות-
1. כניסה בטיסה לא ישרה ואופקית.
2. סיום חצי הלופ לא בדיוק מעל הנקודה של תחילת חצי הלופ
3. חצי הרול לא מתחיל בדיוק בסיום חצי הלופ
4. המטוס סוטה מ"הקו הישר" (הקו הדמיני עליו מתבצע התרגיל).
5. תמרון מסתיים בטיסה לא ישרה ואופקית
6. כיוון היציאה לא הפוך לכיוון הכניסה.
7. חצי הלופ לא עגול. (אליפטי)
דגשים חשובים-
**דגשים 1-2 של "חצי שמנייה קובנית"
-------------------------------------------------------------------------------------------
פניית הזדקרות (Hammer-Head Turn):
מהלך התמרון-
1. ממצב של טיסה ישרה ואופקית , משיכת אף (רבע לופ) עד שה"טרק" (באנגלית Track) יהיה מאונך. (תרגום למונח בהמשך)
2. ביצוע פנייה של 180 מעלות (בעיקר בעזרת הגה כיוון.
3. צלילה קלה , ומשיכת אף בחזרה רבע גלגול לטיסה ישרה ואפקית, כמובן שבאותו הגובה של הכניסה.
טעויות נפוצות(+קצת הסברים הפעם)-
1. כניסה במצב של לא ישרה ואופקית - כן , אני חופר . אבל אין מה לעשות . זה הבסיס לתמרון מוצלח !
2. "הטרק" לא בדיוק מאונך. - קודם כל, הגדרה למונח "טרק". (טרק/Track = מסלול הטיסה של נקודת מרכז הכובד של המטוס ביחס לקרקע.) . בכוונה לא אמרתי שהאף צריך להיות 90 מעלות לשמיים, כי יש
רוחות. אם עושים את התרגיל עם רוח בגב , האף יהיה יותר מ90 מעלות. אם יש רוח מלפנים, האף בפחות מ90 מעלות - וכן הלאה.
3. המטוס עצמו לא מאונך בעת תחילתה וסיומה של פניית ההזדקרות. - אני יודע שזה נשמע מוזר, אבל למרות כל ההרצאה על ה"טרק" למעלה - לפני הכניסה לפנייה עצמה, צריך ליישר את המטוס כך שיהיה מאונך
לקרקע בצורה מדוייקת. אני יודע שזה נשמע מסובך, ובאמת דרוש קצת תזמון ואימון, אבל זה אפשרי. המטוס צריך להיות מאונך במהלך הפנייה עצמה, ואז תריך לחזור לתקן מבחינת הרוח.
4. "מסלול" היציאה לא מקביל ל"מסלול" הכניסה. (אני חושב שהבנתם.)
5. היציאה מהתמרון לא באותו גובה של הכניסה.
6. רדיוס הסבסוב במהלך הפנייה גדול מחצי מוטת הכנף . (נשמע מסובך... אבל תקראו שוב.) - בפנייה מדוייקת, המטוס אמור לסבסב בפנייה מסביב למרכז הכובד שלו. המקרה הגרוע ביותר המתקבל (מבחינת
תחרויות אוירובטיקה) זה שהמטוס מסבסב סביב קצת הכנף שלו. זה דורש קצת טכניקה.
7. רבעי הלופים לא באותו רדיוס, ו/או לא עגולים.
נייפ אדג' (Knife Edge) :
תיאור התמרון-
1. גלגול של 90 מעלות בקצב אחיד.
2.שמירת "טרק" מאוזן למשך זמן מוגדר מראש.
3. גלגול 90 מעלות לכיוון ההפוך ויציאה מהתרגיל.
הסברים והבהרות-
התרגיל הזה דיי פשוט, אבל הוא עדיין יכול להיות מאתגר. רוב המתחילים מנסים לבצע את התרגיל הזה במהירות אווירית מאוד גבוהה. אני מסכים שזה עוזר- אולם לא הרבה, וכאשר מבצעים את התמרון הזה מול קהל הקהל לא מספיק לראות את התמרון ואתה כבר בצידו השני של השדה. בנוסף, כאשר מנסים לבצע את התרגיל הזה במהירות גבוהה זה משאיר מקום מועט מאוד לטעויות - והתזמון הופך לקריטי במיוחד.
טעויות נפוצות-
1. שינוי גובה במהלך התרגיל.
2. שינוי בכיוון הטיסה.
3. כניסה ויצאה מהתרגיל בצורה לא אחידה.
מהלך התמרון-
1. משיכת הגה גובה בצורה אחידה עד לקבלת 5/8 (חמש שמיניות) לופ. שימו לב - דרושה דחיפה קטנה על הדאון כדי לשמור צלילה הפוכה ב45 מעלות לקרקע.
2. צלילה הפוכה בזוית 45 מעלות.
3. חצי גלגול לשמירת המשך צלילה רגילה.
4. ביצוע שמינית לופ (או עד קבלת טיסה ישרה ואופקית) .
טעויות נפוצות-
1. הרדיוס של הלופ לא אחיד.
2. המטוס לא נמצא בזוית של 45 מעלות לקרקע בעת היצאה מהלופ
3. שינוי בכיוון (עקב כניסה לתמרון בטיסה שהיא לא ישרה ואופקית לחלוטין) במהלך הלופ.
דגשים חשובים-
1. בכניסה לתרגיל הכנפיים חייבות להיות מיושרות בדיוק.
2. כניסה לתרגיל במצב מקביל למסלול (עוזר במהלך התרגיל כדי לראות שאין סטייה בלופ)
3. בכניסה וביציאה מהתמרון - אותו גובה.
פניית אלמילן (Immelmann Turn):
מהלך התמרון-
1. כניסה בטיסה ישרה ואופקית - כן, שוב ושוב ! אם הכניסה לתרגיל לא תיהיה בדיוק בטיסה ישרה ואופקית "פרפקט" אז כל התרגיל הלך לפח.
2. שוב, כניסה לתרגיל עם כנפיים לא מאוזנות היא טעות חמורה. אבל גם נכנסת לתרגיל כשהכנפיים היו מאוזנות - יכול לקרות מצב שבגלל רוח צד תצטרך לתקן . במקרה כזה מתקנים רק (!) עם הגה כיוון.
3. משיכת הגה גובה בצורה אחידה לקבלת חצי לופ.
4. בדיוק בסיום חצי בלופ - משיכת חצי רול ליישור המטוס, לישרה ואופקית שוב. בכיוון ההפוך בדיוק לכיוון הכניסה לתמרון.
טעויות נפוצות-
1. כניסה בטיסה לא ישרה ואופקית.
2. סיום חצי הלופ לא בדיוק מעל הנקודה של תחילת חצי הלופ
3. חצי הרול לא מתחיל בדיוק בסיום חצי הלופ
4. המטוס סוטה מ"הקו הישר" (הקו הדמיני עליו מתבצע התרגיל).
5. תמרון מסתיים בטיסה לא ישרה ואופקית
6. כיוון היציאה לא הפוך לכיוון הכניסה.
7. חצי הלופ לא עגול. (אליפטי)
דגשים חשובים-
**דגשים 1-2 של "חצי שמנייה קובנית"
פניית הזדקרות (Hammer-Head Turn):
מהלך התמרון-
1. ממצב של טיסה ישרה ואופקית , משיכת אף (רבע לופ) עד שה"טרק" (באנגלית Track) יהיה מאונך. (תרגום למונח בהמשך)
2. ביצוע פנייה של 180 מעלות (בעיקר בעזרת הגה כיוון.
3. צלילה קלה , ומשיכת אף בחזרה רבע גלגול לטיסה ישרה ואפקית, כמובן שבאותו הגובה של הכניסה.
טעויות נפוצות(+קצת הסברים הפעם)-
1. כניסה במצב של לא ישרה ואופקית - כן , אני חופר . אבל אין מה לעשות . זה הבסיס לתמרון מוצלח !
2. "הטרק" לא בדיוק מאונך. - קודם כל, הגדרה למונח "טרק". (טרק/Track = מסלול הטיסה של נקודת מרכז הכובד של המטוס ביחס לקרקע.) . בכוונה לא אמרתי שהאף צריך להיות 90 מעלות לשמיים, כי יש
רוחות. אם עושים את התרגיל עם רוח בגב , האף יהיה יותר מ90 מעלות. אם יש רוח מלפנים, האף בפחות מ90 מעלות - וכן הלאה.
3. המטוס עצמו לא מאונך בעת תחילתה וסיומה של פניית ההזדקרות. - אני יודע שזה נשמע מוזר, אבל למרות כל ההרצאה על ה"טרק" למעלה - לפני הכניסה לפנייה עצמה, צריך ליישר את המטוס כך שיהיה מאונך
לקרקע בצורה מדוייקת. אני יודע שזה נשמע מסובך, ובאמת דרוש קצת תזמון ואימון, אבל זה אפשרי. המטוס צריך להיות מאונך במהלך הפנייה עצמה, ואז תריך לחזור לתקן מבחינת הרוח.
4. "מסלול" היציאה לא מקביל ל"מסלול" הכניסה. (אני חושב שהבנתם.)
5. היציאה מהתמרון לא באותו גובה של הכניסה.
6. רדיוס הסבסוב במהלך הפנייה גדול מחצי מוטת הכנף . (נשמע מסובך... אבל תקראו שוב.) - בפנייה מדוייקת, המטוס אמור לסבסב בפנייה מסביב למרכז הכובד שלו. המקרה הגרוע ביותר המתקבל (מבחינת
תחרויות אוירובטיקה) זה שהמטוס מסבסב סביב קצת הכנף שלו. זה דורש קצת טכניקה.
7. רבעי הלופים לא באותו רדיוס, ו/או לא עגולים.
נייפ אדג' (Knife Edge) :
תיאור התמרון-
1. גלגול של 90 מעלות בקצב אחיד.
2.שמירת "טרק" מאוזן למשך זמן מוגדר מראש.
3. גלגול 90 מעלות לכיוון ההפוך ויציאה מהתרגיל.
הסברים והבהרות-
התרגיל הזה דיי פשוט, אבל הוא עדיין יכול להיות מאתגר. רוב המתחילים מנסים לבצע את התרגיל הזה במהירות אווירית מאוד גבוהה. אני מסכים שזה עוזר- אולם לא הרבה, וכאשר מבצעים את התמרון הזה מול קהל הקהל לא מספיק לראות את התמרון ואתה כבר בצידו השני של השדה. בנוסף, כאשר מנסים לבצע את התרגיל הזה במהירות גבוהה זה משאיר מקום מועט מאוד לטעויות - והתזמון הופך לקריטי במיוחד.
טעויות נפוצות-
1. שינוי גובה במהלך התרגיל.
2. שינוי בכיוון הטיסה.
3. כניסה ויצאה מהתרגיל בצורה לא אחידה.
רז פרינץ,
צוות ניהול ראשי, פריפלייט.
צוות vIAF ואטיל.
צוות ניהול ראשי, פריפלייט.
צוות vIAF ואטיל.